Už jsem se tu zmiňovala, že mě v únoru honila mlsná a pokutovala jsem cukr na kilogramy (no dobře, možná úplně na kila ne, ale stejně jsem toho sladkého sežrala hodně :o(, a v březnu to bohužel nebylo lepší, tedy jakmile jsem se trochu vylízala z horečky doprovázející počátky Covidu, protože když mám horečku, nemám chuť vůbec na nic :o(. A protože jsem při tom všem narazila na dobrý recept na bezlepkový piškot, rozhodla jsem se o něj (resp. o zkušenosti s ním) podělit se světem :o)
Jinak únorová chuť na sladké mě úplně ze všeho nejdřív vedla k nepříliš povedenému experimentu Opilého Františka (málo jsem prolila ořechy rumem a k tomu jsem zpackala čokoládovou polevu, takže vůbec netekla, ale byla to spíš taková hutná pasta, no ale i tak jsme Francka s taťkou snědli :o).
A taky k mnohem povedenějšímu experimentu s bezlepkovými Dunajskými vlnami – na ty jsem právě použila tenhle nový recept na piškot (sice jsem se nedělala s dvoubarevným těstem tak, že bych do poloviny pak ještě přidávala kakao, to mi přišlo zbytečné, když bude stejně navrchu čokoláda), kdy se do těsta ještě před pečením pokladou kompotované meruňky a upečený výsledek se potře rozpuštěnou čokoládou, mňamka :o)
No a teď v březnu jsem dostala chuť na buchtu s ovocným želé, kterou dělávala teta, když jsem byla malá. Piškot upečete bez dalších úprav jen tak na plech, upečený potom pokladete ovocem (dobré jsou kompotované jahody, banán nebo třeba i kiwi) a to se potom zalije pudinkem uvařeným místo mléka z půl litru vody se sirupem (můžete použít i šťávu z kompotu). Taky mňamka, a příjemně osvěžující. Navíc se mi zalíbilo přidávat do těsta cca 50 g mletých ořechů/mandlí (dávala jsem už i do Dunajských vln), prostě mi to tam chutná. A moc dobrý byl i piškot se zapečenými ostružinami z mrazáku zalitý opět ovocným pudinkovým "želé" :o)
Nadýchaný bezlepkový piškot
5 vajec (bílky zvlášť)
200 g cukru moučky
270 g bezlepkové mouky (dávám Jizerku), cca 50 g lze nahradit mletými ořechy
10 lžic horké vody
½ balíčku prášku do pečiva
Nejdříve se ušlehají žloutky s vodou do pěny a potom s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a část pak přidáme do žloutkové pěny. Potom přidáme mouku a nakonec zbytek sněhu. Pekla jsem na pečícím papíře na necelých 150 stupňů.