Nedávno jsem na internetu narazila na recept na jáhelník s jablky, a protože jsem už nějakou dobu měla doma jáhly, se kterými jsem si tak úplně nevěděla rady (původně jsem je koupila jako alternativu pro kuskus, ale jejich příprava není právě instantní), zrodil se mi v hlavě nápad udělat de facto jáhlovou (tedy přirozeně bezlepkovou) zemlbábu. A i když je s přípravou jáhel pořád hodně práce (musíte je nejdřív několikrát spařit horkou vodou, což je při jejich milimetrových rozměrech celkem problém, aby vám nepropadaly cedníkem do odpadu :o), výsledek byl nakonec velmi mňamózní, takže jsem si řekla, že se s vámi podělím o recept. Množství je do kulaté formy (v mém případě skleněné zapékací mísy) zhruba o průměru 26 cm.
125 g jáhel
250 ml mléka (+ špetka soli)
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť) + žloutek
na náplň tvaroh + žloutek a cukr dle chuti (příp. rozinky)
2-3 strouhaná jablka a skořicový cukr dle chuti (příp. mleté oříšky)
2 bílky (jeden zbyde z jáhlové kaše a jeden z tvarohu) + 2 lžíce cukru na sníh nahoru
Nejdřív je třeba uvařit základovou jahelnou kaši, v mém případě ze 125 g spařených jáhel, 250 ml mléka a špetky soli, vše vaříme na mírném ohni cca 15 minut, dokud se de facto všechno mléko nevsákne. Jinak to, že se jáhly úplně nerozvaří na kaši a zůstanou kuličky vůbec ničemu nevadí. Jahelnou kaši necháme vystydnout buď pod pokličkou, nebo v kastrůlku přetaženém potravinovou fólií, páč uvařené jáhly mají tendenci osychat a tvrdnout.
Když nám základová kaše vystydne, můžeme dokončit základní "zemlbábové" těsto tak, že do něj přidáme 3 žloutky a sníh ze 2 bílků (2 bílky jsem si nechala stranou na sladký sníh nahoru). No a pak do mísy/formy vrstvíme – nejdřív základovou jahelnou kaši, potom tvaroh s cukrem, jedním žloutkem a příp. rozinkami, na to přijdou strouhaná jablka se skořicovým cukrem a navrch druhá zhruba polovina základové jahelné kaše. No a já pro ozdobu ještě přidala onen sníh ze 2 bílků se 2 lžícemi cukru, aby to mělo pěknou krustičku :o). Pečeme zhruba nějakých 40 minut na 150 ºC (zkrátka dokud sníh nahoře pěkně nezezlátne).
Jinak jáhlovou zemlbábu doporučuju uchovávat v lednici (jáhly se prý mají tendenci kazit) v uzavřené krabičce, aby zbytečně neosychala :o)